‘Home is where your heart is’ well defines the explicitly designed Rohit and Saba Kapoor’s The Magnolia House amidst the overwhelming view of the Aravali Hills. Rohit Kapoor started his journey in the year 1993 with Nivasa, while Saba Kapoor joined the beautiful path in 2017.

An innate love for design and a vision for beautiful spaces is the corner stone for Nivasa. Set up by Rohit Kapoor, an accountant by profession, Nivasa is the epitome of the philosophy – follow your heart and the rest will fall into place. Beginning from a small studio in the by-lanes of Khirki extension in 1993, Nivasa continues to be relevant and revolutionary in their approach to design and innovation. NIVASA‘s success is a vindication of its design philosophy, corporate strategy, product quality and experience. The brand’s philosophy is to focus on the core competency of furniture design. 

Nivasa as a brand is more than a furniture store, it is where customers and patrons walk in to design their lifestyle, the home of their dreams. Offering customisation solutions, Nivasa goes the extra mile to ensure that every project and product is unique and reflective of the client it is designed for. Their latest project is no exception to it.

The Magnolia House:

PC: Deepak Agarwal

 The design intent of this project by Saba & Rohit Kapoor was to keep sustainability at the center of the design. Located in the Aravali range, the two-storey home spreads over an area of 10,000 sq. ft. It is segregated into areas like a double-height foyer, a double-height terrace, living room, bar and six bedrooms. A refined material and colour palette are used throughout. The designers took full advantage of the home’s location and added huge French bay windows to bring in natural light all year round. Natural wood and earthy materials have been used for the flooring, the furniture and also for intricate detailing. All elements were hand-cut or hand-sawn and meticulously put together.  

They have tactfully used sliding doors to demarcate spaces, which could be opened up whenever required. A variation in tiling and placement of furniture pieces defines the space when partitioned, but on being opened up the spaces seamlessly flow into each other to form a harmonious unit. The double-height lobby features a fireplace and birdcage mirrors. An intricate cast-iron railing enhances the staircase that connects to the other areas of the home — a captivating reflection of this is captured in a magnificent 20-foot mirror. The living area makes a statement with a wooden bay window, a double door with brass accents and larger-than-life vignettes. Wood and brass accents create a contemporary yet earthy vibe in this area that can be transformed into a bar by night and a family lounge for the family to unwind. Providing sweeping views of the scenery below is the terrace that features a vertical volume with wooden panelling running all the way to the top.

The designers followed a contemporary theme for this project that finds the right balance between minimalism and maximalism. A minimal neutral palette is juxtaposed with dramatic accents like oversized mirrors, theatric light fixtures, sculptures and art. Muted, antique brass finishes were used on the doors, sculptures, furniture and chandeliers. Vintage switches were brought in for old-world charm. Antiques, art and artefacts sourced from travels around the worlds are seen across the house. Custom touches and artisanal craftsmanship add to the overall aesthetic of the space.

Subscribe For Latest Updates

Sign up for the best in industry updates, projects and exclusive collections.
Invalid email address
You can unsubscribe at any time.